Hvorfor er det relevant, om du har en hund eller en kat, når du er på en hjemmeside, som handler om førstehjælp? Jo, det er relevant, fordi der kan ske nogle ubehagelige situationer, hvis du er så uheldig at blive revet eller bidt af dit kære kæledyr.
Det er nemlig sådan, at der i katte og hundes spyt ofte er en bakterie (Clostridium tetani) tilstede. Hvis bakterien er til stede i et sår, udskiller den et giftstof, som kan give stivhed og kramper i muskulaturen, som i alvorlige tilfælde kan udvikle sig til, at den infektionsramte person kan få besvær med at trække vejret. Bakterien lever i jord og snavs, og som de fleste der ejer en kat eller hunde ved, så er det bestemt ikke usandsynligt, at de får spist lidt jord, eller noget med jord på, engang imellem – det gør min hundehvalp hvertfald!
Førstehjælpen til et bid- eller rivemærke fra dit kæledyr
Førstehjælpen er heldigvis simpel (ligesom det meste førstehjælp er) og det er vigtigt, at du har det med i rygsækken.
Er du blevet bidt eller revet, og er der gået hul, så skal du gøre følgende:
- Vask med varmt vand og sæbe
Det er vigtigt, at du får renset såret grundigt for snavs, jord, sten og andet træls, som ikke høre hjemme i et sår. Det gør du bedst ved at vaske grundigt med varmt sæbevand, indtil du ikke kan se mere snavs, og til at du selv føler, at såret er rent og klar til et plaster – jeg er personligt en fan af Barbie plaster 😉 - Gyldig stivkrampevaccination
For at bekæmpe stivkrampebakterien er der brug for en vaccination mod den, og det er en stivkrampevaccination der skal til. I vores børnevaccinationsprogram bliver vi vaccineret mod stivkrampe, men vaccinen skal genopfriskes hvert 10 år, og det er dig selv der skal tage kontakt til egen læge for at få den fornyet. Vi får vores sidste vaccination når vi er 5 år, og vi skal derfor vaccineres igen, når vi er 15 år og så ellers fremadrettet.Vaccinationen er gratis, og du vil altid blive spurgt af lægen eller sygeplejersken, om du har den, hvis du en dag havner på skadestuen med et bide- eller rivemærke. Kan du ikke huske om du har fået den indenfor de sidste 10 år, så får du bare en ny – hellere være på den sikre side!
Hvorfor skal du vide det her nu?
I går bliv jeg bidt af en hundehvalp, og der gik hul på huden. Selvom såret ikke var større end en rosin og på ingen måde så alvorligt ud, så tog jeg alligevel på skadestuen. Det gjorde jeg, da jeg ikke har fået min stivkrampevaccination indenfor de seneste 10 år, og det var derfor meget på tide. Du får altså dette opslag, da jeg gerne vil minde dig om, at du skal huske din stivkrampevaccination.
2 min hos en sygeplejerske + et lille prik i skulderen = endnu 10 års sikkerhed mod stivkrampe! Kom bare an lille bakterie…
Jeg har lavet en Facebook LIVE-video, hvor jeg fortæller om det du har læst i dette opslag, og den kan du se ved at trykke lige her.
Der er ikke mere at bringe denne gang, så det eneste der er tilbage er at ønske dig en god mandag!
/ Julia